• Zich inloggen
Waarschuwingen
Waarschuwingen

De aanval op twee grote olie-installaties in Saudi-Arabië is "uitgevoerd met Iraanse wapens". Dat zegt een woordvoerder van het Saudische leger op basis van een nog niet afgerond onderzoek. De woordvoerder wees wel Iran nog niet officieel met de vinger, maar sloot alvast uit dat de aanval vanuit Jemen kwam. Intussen zijn de olieprijzen fors gestegen en dreigt VS-president Donald Trump met vergelding.

Twee olie-installaties in Saudi-Arabië werden het voorbije weekend aangevallen en gingen voor een deel in vlammen op. De olieprijs schiet omhoog en iedereen is nu op zoek naar de dader. Houthi-rebellen in buurland Jemen hebben de aanval al opgeëist. Het zou gaan om een aanval met drones, onbemande vliegtuigen, maar is dat wel zo? Steeds meer lijkt het erop dat het ook wel eens om een aanval met raketten zou kunnen gaan.

De ontvangst van de Britse premier Boris Johnson door zijn collega Xavier Bettel in Luxemburg is blijkbaar niet erg vlot verlopen. Na afloop uitte Bettel kritiek op de houding van Johnson en die laatste vertrok onder gejouw van omstaanders zonder de geplande persconferentie af te wachten.

De Congolese president Félix Tshisekedi is aangekomen in Brussel voor een eerste officieel bezoek aan ons land. Zijn bezoek moet de relaties tussen Congo en België weer normaliseren. Het is de eerste keer in twaalf jaar tijd dat een Congolese president opnieuw een officieel bezoek brengt aan België.

Minister van staat Mark Eyskens (CD&V) vraagt aan de nieuwe federale meerderheid om nu geen communautaire agenda door te voeren, maar tegen het einde van de legislatuur een samenhangend voorstel voor een nieuw België uit te werken. Een communautaire dialoog leek lang onmogelijk, maar na de recente uitspraken van PS- en MR-kopstukken van dit weekend, lijkt de deur op een kier te staan.

De chef-kok David Bertolozzi van het restaurant Berto in Waregem heeft beslist om zijn zaak te sluiten. "Het is onmogelijk geworden om gedreven en bekwaam personeel te vinden voor mijn zaak. De goede leerlingen kiezen voor de bekendere zaken van topchefs als Peter Goossens en Kobe Desramaults", zegt Bertolozzi in "Vandaag" op Eén.

Oud CD&V-premier Yves Leterme vindt het jammer dat de verkiezing van een nieuwe CD&V-voorzitter pas voor december is. Dat zegt hij in "Terzake". Na het rapport over de verkiezingsnederlaag is het nu belangrijk om met een nieuwe leiding aan de toekomst te werken en daarbij enig risico niet te schuwen, zegt Leterme.

Peter de Caluwe, directeur van de opera De Munt in Brussel vindt dat cultuur op Europees niveau meer aandacht moet krijgen. De nieuwe bevoegdheid "Bescherming van onze Europese levenswijze" noemt hij een aanfluiting. "Cultuur wordt op die manier ondergesneeuwd."

Bekijk het weerbericht van maandag 16 september om 20.05 uur. De weersverwachting in tekst en beeld

Bekijk hier "Het Journaal Laat" van maandag 16 september.

Op de eerste handelsdag na de aanval op twee grote Saudische olie-installaties zijn de prijzen van ruwe olie flink gestegen. Die stijging bedraagt momenteel zo'n 10 procent. Maar wat betekent de opschudding op de financiële markten voor de Belgische consument? Doemt het spook op van de autoloze zondagen zoals tijdens de beruchte oliecrisis van 1973? Gaan we dieper in de portemonnee moeten tasten aan het tankstation?

De Orde van Vlaamse Balies, die alle advocaten aan de Vlaamse balies overkoepelt, zegt verbijsterd te zijn over uitspraken van voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA). Francken noemde de vernietiging van de verhoogde retributie voor de aanvraag van een verblijfsvergunning door de Raad van State een verkeerd signaal.


Bekijk alle actualiteit op : https://www.deredactie.be/

229 bezoekers online

Wie zijn wij ?

In het kielzog van MeteoBelgique zag MeteoBelgië een paar jaar later in 2006 het levenslicht. MeteoBelgië heeft kunnen profiteren van het groeiproces en de vermaardheid van zijn grote broer om aan de Nederlandstalige gemeenschap van ons land een betrouwbare website voor te stellen op het gebied van weersvoorspellingen, klimaatanalyses en realtime waarnemingen.